Вие сте тук: Начало Хижи Рила xижа Белмекен

xижа Белмекен

* * GPS кординатите могат да съдържат неточности. Употребата им за ориентир е крайно нежелателна! www.bulgarian-mountains.com не носи отговорност!

Намира се на циркусния праг, край брега на Равнивръшкото езеро. Представлява масивна триетажна сграда с капацитет 30 места с общи вътрешни санитарни възли и умивални. Хижата е водоснабдена, електрифицирана от агрегат, отоплението е с печки на твърдо ориво. Разполага с бюфет и столова.
Съседни турстически обекти:
- вр.Белмекен/2626м./ - 1.30ч.
- яз.Белмекен - 2.00ч.
- х.Хр.Смирненски - 3.30ч.
- х.Венетица - 4.00ч.
- х.Заврачица - 6.30ч.
- х.Гергиница - 5.30ч.
Пътеките са маркирани.
Изходни места:
1.Лет.Г.Димитров - 4.30ч. Има маркировка.
2.Яз.Белмекен - 2.30ч.
Снимки: 1,3)->Георги Иванов/gogich/, 2)->Баирхаймана
, 4)->Димитър Тодоров, 5)->Илия Шурелов
  
Спални места 30
Address
Телефон 0879461899
E-mail
Надморска височина (метри) 2224
GPS Северна ширина (градуси) 42.192617
GPS Източна дължина (градуси) 23.749200

Коментари (146)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Jun 2007 03:40 PM
На 28 май т.г. спах на хижата. Има малка стая с нарове и одеяла и печка на първия етаж. Условията са като в заслон, но се преживява. В х. "Гургулица" ми казаха, че от август т.г. на х. "Белмекен" вече ще има постоянен хижар.

Архивен коментар.

Мики 25 Jun 2007 12:22 PM
Вместо да спите в тази мизерия на Белмекен има 2 хотела с много добри условия за почивка. Единият е х. "Куртово" - 17 лв. на човек, а другия е спортната база - 16 лв. на човек. Идеални условия и невероятна природа.

Архивен коментар.

zicmu 16 Jul 2007 10:38 AM
Мястото е наиситна райско и това че хижата е в такова състояние въобще не е критерии за това дали да се мине от там или не... още повече, че точно заради това че никой не минава от там, хората от селото нямат стимул/средства да направят нещо повече ... това е едно от малкото места останали в Рила на който човек наситина трябва да се постарае да отиде, а не да палне джипа или колата. Хижата е в най-доброто си състояние от няколко години насам и ако продължим да го посештаваме може да стане все по-хубаво ... всичко зависи от нас ...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Aug 2008 09:09 AM
Не е мизерия, хижарят е младо момче, много гостоприемно. Помещенията в хижата са чисти, въпреки че ремонтът върви. Но и да не беше така, мястото просто трябва да се види, прекрасно е.

Архивен коментар.

фитилчо 27 Jul 2007 01:23 PM
Мястото е прекрасно! Ходил съм 3 пъти. Преди да изгори, хижата беше суперяка - на 3 етажа, с тоалетни и бани с течаща вода, агрегат за ток, голяма чайна, топло и уютно ....направо приказка. Доколкото знам по немарливост на хижаря се е стигнало до изгарянето й - беше оцеляла единствено една стая на приземния етаж. Хижата е построена през 30те години, а по-късно е разширена. Дотам се стига само и единствено пеша, всички неща за хижата са се пренасяли натоварени на мулета. Дано наистина я оправят, това е любимото ми място :)

Архивен коментар.

ДЕТЕЛИНА 23 Aug 2007 05:20 PM
Какви са условията за спане на палатка?Много ли е студено през нощта? А, мечки има ли?

Архивен коментар.

penguin 07 Feb 2008 04:04 PM
В някой спа център няма Мечки , а е и топло - по добре там.....(за теб!)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Apr 2010 03:18 PM
Би било хубаво, ако в сайтове като този разни хора не си избиват комплексите за сметка на други. Ако някой планира да ходи на планина с колата, толкова по-зле за него. Но това не значи да се нахвърлиш върху него и да си стовариш комплексите отгоре му. Ако любителите на природата в България наистина ги беше грижа за опазването на околната среда, толкова колкото ги е грижа да се качат на планината, да се надумкат с кебабчета и мръвка и да се напият с ракия, нямаше и да ходят по ски и сноуборд пистите, за чието строителство за изсечени доста гори.
Ако човек ще бъде последователен, да бъде последователен до край. За мен това не е място, където отиваш да се наядеш и напиеш, но пусти балкански манталитет. И тези, които ходят с коли сред природа, на тяхната съвест е замърсяването, което причиняват.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Feb 2014 11:24 PM
тази година работех на хижата със моите коне сичкия матерял е искаран и хижата работи със пълна сила

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Aug 2007 09:47 AM
Малко места останаха в тази държава , където можеш да избягаш от цивилизацията и нейните бензинови пари. Района около връх Белмекен е такъв. Дано и на нето не построят някоя писта и да си изперат парите, пък на природата майната и. На всички , който не искат да се прескачат по пътеките и не им пука къде ще спят препоръчвам-Белмекен, Ибър,Заврачица,Венетица, Гергиница.Ако не броим прореждането на гората от дървената мафия , там все още е девствено.

Архивен коментар.

П.Пеев 03 Jan 2008 05:34 PM
Хорица,който обича планината и се чувства част от нея няма да му прави впечатление хижа или заслон.Който иска 5-звезди да върви при чалгарите на Боровец и Банско!!!

Архивен коментар.

гош 08 Jan 2008 10:34 PM
И ВСЕ ПАК СМЕ ХОРА ,ТАКА ЧЕ ТРЯБВА ДА ИМА ПОНЕ ЕЛЕМЕНТАРНИ УСЛОВИЯ .ХИЖАРЯ Е ГОЛЯМ ПРОСТАК МНОГО ПУШИ ТОЗИ ЧОВЕК БЕ .НЕСТИГА ЧЕ МЕ ОДИМИ АМИ И ВЪШКИТЕ МЕ ИЗЯДОХА.ИНАЧЕ Е МНОГО КРАСИВО ТАМ .

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Oct 2013 01:56 PM
Абсолютно си прав!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Oct 2013 01:57 PM
точно така!

Архивен коментар.

dron4o 29 Jan 2008 02:09 PM
хижата е почти готова през лятото има хижар условията са добри: вода, ток(генератор),леглова база

Архивен коментар.

Ани 05 Mar 2008 08:28 AM
какъв е телефона на хижата?

Архивен коментар.

Елица 21 Mar 2008 08:59 PM
аз сам много доволна от хижа Белмекен тя е много, много яка.

Архивен коментар.

киро 30 Apr 2008 01:09 PM
хижата е възстановена напълно /всъщност новата й част/, стаите са подредени и оборудвани чудесно, има удобна столова. Обаче сега през зимата се отоплява само стаичката на хижаря, където се спи на нарове и самата тя прилича на мазе - гадно и мръсно. Хижарят е малко странен, но е сърдечен и гостоприемен. Обещава, че през лятото хижата ще работи на пълни обороти и дори ще се предлагат напитки и готвено. От една страна всичко това е добре, но от друга - и това място ще се превърне в леснодостъпен планински атракцион за пишман планинари като се има предвид неговата достъпност от Костенец или от яз.Белмекен.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 May 2008 12:09 AM
пак сега хижата е в по - добро състояние. аз сум ходила преди много години там, хижата не беше обитаема.вътре беше адски мизерно всичко беше изпочупено.сега поне са я стегнали.

Архивен коментар.

Милена 16 May 2008 01:39 PM
Здравейте

Заедно с моите приятели искаме да отидем на хижа или къща за няколко дни, където мъжете да ходят на риба а ние жените по еко пътеки.Затова много ви моля за повече информация относно тази хижа или ако можете да ми препоръчате.До хижа Белмекен може ли да се стигне с автомобил и с колко легла разполага общо взето ми трябва подобна информация.Ще съм ви много благодарна

Архивен коментар.

митака 20 May 2008 01:02 PM
http://www.sveta-gora.com/index.htm
точно там не съм ходил, но местността е хубава, има много варианти за кратки 2-4 часа преходи, за риболов не съм сигурен, но има река

Архивен коментар.

brass 27 May 2008 11:36 PM
Здравейте!
Ще Ви препоръчам да си потърсите другаде място. Във високопланинските езера риболовът е забранен, а и така трябва да бъде. Автомобилен път няма. Хижата е направена с цел да приютява хората, отишли на природосъобразни походи. За всичко останало има и други места - например някой от многото язовири в страната и легловата база наоколо. Опитайте с Цигов чарк.

Архивен коментар.

Илия Шурелов 03 Aug 2008 02:18 PM
Здравейте,Милена!!!Ще споделя моя опит, и току виж си се възползвала!!!Отивате с автомобил до Юндола!Намирате си една къща и се настанявате за седмица...Язовир Белмекен е идеално място за риболов!!!Ако ви се струва досадно придвижването до язовира всеки ден от Юндола, намерете си настаняване в базите за почивка до язовира...Мъжете нека далдисват за риба , а ти с групата по пътеката за два часа сте при езерото и хижа Белмекен...Връщате се преситени от емоции красиви преживявания..мъжете са приготвили рибата и това е най-вкусната и запомняща се вечеря...Ако имаш въпроси към мен ето адреса ми !!!ishurelov@abv.bg!!!!!Радвам се че се запознахме...

Архивен коментар.

alsted 03 Jun 2008 10:59 AM
Личгия GSM на хижаря:0884956817-Румен.Желателно е да се обаждате преди посещение.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Jun 2008 10:17 AM
Искам да попитам дали някой знае от къде точно е пътеката от яз.Белмекен към хижата,трудно достъпна ли е,маркирана ли е и за колко часа може да се стигне до там?Плануваме ходене по този маршрут и искам да знам със сигурност!
Благодаря предварително!!!!

Архивен коментар.

Симеон 26 Jun 2008 02:47 PM
Маршрутът е маркиран с червен цвят. Началото му започва от пътя, идващ от местността Юндола и хижа Христо Смирненски, преминаващ през южната стена на язовира(язовир Белмекен е особен с фактът, че има две стени, а не една, както повечето язовири). Пътеката е добре очертана в тревисто-каменистия терен и върви по склона, намиращ се в ляво от връх Белмекен. Върви се по посока запад - северозапад. Постепенно се набира височина и след около 30 мин. - 1 ч се излиза на равно. Пътеката завива на север - североизток и върви между върховете Белмекен (в дясно) и Равнивръх (в ляво). Достига се до кръстопът, където от върховете към нашия маршрут се спускат зимните пътеки от хижите Завръчица и Гургулица. Продължава се в посока север - североизток и се излиза над равнивръшкия циркус, на чиито езерен праг е построена вече почти въэзстановената хижа Белмекен. Около езерото има много места за лагеруване на палатка. За предварителна подготовка можете да си свалите от интер-нет топографски карти на региона. Интересуват ви парчета K-34-072-2 и K-34-072-4. Пожелавам ви успех.

Архивен коментар.

Симеон 26 Jun 2008 03:00 PM
А щях да забравя. По склоновете към хижа Белмекен има много боровинки, но има и много змии. тук е царството на усойницата. това обаче не трябва да ви плаши. Носете високи туристически обувки и дълги чорапи. Ако срещнете змия най-вероятно тя сама щи избяга. Никога не я дразнете и не я гонете. Така и тя няма да ви направи нищо. Още веднъж успех.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Jun 2008 02:37 PM
Благодаря за подробно описания маршрут!!!Ще ми бъде от полза!А общо колко часа е пътя до хижата и дали може за 1 ден да се направи качване и слизане?Благодаря отново!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Jun 2008 02:42 PM
Благодаря за подробно описания маршрут!Ще ми бъде от полза.А дали за 1 ден може да се направи качване до хижата и слизане обратно?
Общо колко часа е качването до хижата?Благодаря!!!

Архивен коментар.

Рубин 30 Jun 2008 12:58 PM
Кътчето е райско, но хижата е мизерна.Хижарът е едно младо момче който си мисли че ще забогатее, като икономисва от пускането на агрегата,стои и пази цяла нощ веселящите се , въпреки мизерията туристи. А бе кой ги слага тези хижари?Без душа без любов към планината ....не става! Само вгорчава настроението на туристите!

Архивен коментар.

alsted 03 Jul 2008 07:11 PM
Не сте прав Рубин.Каква е логиката да пести нещо,което не е негово,ако да речем го има в достатъчно количество?Помислете-кой ли я дава тази нафта изобщо и как стига тя до там!Аз ще дам 50лв за 20л нафта/не са ми проблем/,вие ще я изнесете ли горе?А за колко вечери тя ще стигне,ако ще работи агрегата по цяла нощ/ако си легне хижаря за да не ви"пречи"кой ще изгаси агрегата?/.А хижаря е изключително добродушен,но финансово не може да се каже,че е"независим"-съществуването му зависи от това дали туристите ще си заплатят услугата!Незнам защо имам усещането,че не сте било изключително добросъвестни точно по този"параграф"...

Архивен коментар.

Victor 15 Jul 2008 08:57 PM
Миналата седмица (12.07.08. – 13.07.08.) посетихме хижа Белмекен. Макар хижата да не е ремонтирана до край и сервизните помещения все още да се намират навън, условията за пребиваване са добри. Спалните помещения са ремонтирани, дограмите са нови, а покривът – подменен. Хижарят Румен е много разбран човек и останахме много доволни от общуването ни с него. Дай боже повече такива хижари да има по българските планини.

Архивен коментар.

Иван 18 Jul 2008 10:28 PM
има на х.Скакавица , х.7-те рилски езера (стара,нова),х.Зелени преслав и много много други РИЛСКИ ХИЖИ

Архивен коментар.

Явор 20 Aug 2008 05:49 PM
Бях на хижа Белмекен на 7 юли 2008 година. Хижата в момента се ремонтира, нощувката мисля че беше 10 лв. Хижарят Румен е много сърдечен човек и съм с отлични впечатления от него. Много беше услужлив, разбран и ни разреши да ползваме каквото ни потрябва от кухнята му. Що се отнася до обстановката на хижата - спахме в стая с 5 легла с нова дограма и чисти чаршафи. Аз съм много доволен че на такова уединено място намерихме не лоши битови условия и препоръчвам на всеки турист да го посети. Не бива да се очаква кой знае какъв лукс, все пак хижата в момента се възстановява, но макар още да не е довършен ремонта наистина горещо препоръчвам да посетите това райско кътче от майка България.

Архивен коментар.

Bairhaimana-Иван 20 Aug 2008 06:35 PM
Радвам се, че х. Белмекен е възстановена. Тя е една от малкото хижи в този район на Източна Рила. Равничалското езеро и околността са прекрасни! А за отношенията туристи-хижари бих цитирал една мъдрост:"Каквото си постелиш, на това ще легнеш!" Стремя се да се придържам към нея и досега проблеми не съм имал. А това е основно за приятната отмора в планината. Много усмивки на всички по горските пътеки! Баирхаймана

Архивен коментар.

Енчев 21 Aug 2008 10:46 PM
Бях на хижа "Белмекен" на 18 и 19 август. Хижата все още се възстановява, но възстановената част е съвсем прилична и достатъчно комфортна. Само кенефите все още са външни и мизерни със символични врати. Има нужда и от разчистване на боклуците наоколо (както повечето хижи в БГ). Хижарят Румен е младо и услужливо момче. Мястото е райско, наистина. Препоръчвам я горещо. Нощувката е 10 лв. Предлагат се кафе, чай и супа.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Aug 2008 09:27 PM
Отговарям на Мики - пък ако си останете вкъщи, няма да плащате нищо, но ще сте пропуснали нещо прекрасно. Не е мизерия, хижарят Румен се грижи за хижата, независимо, че там все още тече ремонт, стаите и леглата са чисти и уютни, на печката ври супа и чай, а в мивката се изстудява бира. А за красотата на това място няма думи, просто трябва да се види.

Архивен коментар.

Момчил 10 Nov 2008 03:26 PM
А дали ще възстановят и старото крило, което пострада повече от пожара? Тази хижа винаги е изпълвала сърцето ми с топлина, защото е строена от дядо и баба ми... За съжаление дървената табела, която упоменаваше делото на архитекти Генчо Скордев и Елена Варакаджиева изгоря заедно с половината хижа... Надявам се с това спомена за делото им да не бъде затрит.

Архивен коментар.

mi6o4ka 02 Dec 2008 05:28 PM
Септември миналата година се качих до хижата, най-красивото място, с прекрасна природа!!!
Трагнахме от Костенец - пеша, за около 12 часа с много почивки бяхме горе, ако искате вярвайте, но като се качих просто се разплаках, уникално е!!! Не зная как може на някой да не му хареса .........чист въздух, природа, перфектно място за почивка.
Идеално място да избягаш от сивото и еднообразно ежедневие.
А по отношение на стайте, ние бяхме на втория етаж в горе долу голяма стая с 7 легла - беше много чисто, удобно и топло.
Точно през дните който бях там коняри докарваха легла и прожини, и найстина това е единствения начин да се стигне до хижата или с кон или пеша, което я прави толкова уникална според мен.
Отидете и се насладете заслужава си!!!

Архивен коментар.

шайката 24 Apr 2009 12:42 PM
Бях на х. Белмекен през август 2008 г. Мястото наистина е невероятно, а и въпреки сериозната денивелация от Костенец маршрутът никак не е труден. От водопада се стига за около 6 часа /макар че това си зависи от човека - аз не ходя бавно, но боровинките край пътеката много ме изушават ;-)/. Само внимавайте - в последния скалист участък с клекове преди хижата, който е доста на припек, има змии. По-добре е да сте с дълги панталони, въпреки че змиите няма да ви ухапят, освен ако не внимавате и ги настъпите. Наистина е добре да се обадите предварително на хижаря Румен, за да разберете, дали има място.
ГСМ-ите му са 0884956817 и 0885624555. Аз сбърках като не го направих - хижата все още беше на етап усилен ремонт и не беше с пълния си капацитет. Когата дойдох на хижата Румен го нямаше, аз си оставих раницата и се качих на връх Белмекен. Докато сляза, той се бе6е върнал, но бяха пристигнали и две големи групи туристи /може би около 60 души/. А след това се изви страховита буря, която продължи цялата нощ. Наложи се хората да спят по двама на легло, и дори така за мене място нямаше. Все пак Румен намери решение, за което му благодаря. Спах в на нарите в на приземния етаж, в стаичката на майсторите, които ремонтират хижата. Много благи, народни хора. Сместиха се, да ми направят място, а и сготвиха един бобец - мммм. И ракийка си пийнахме, а на сутринта бурята беше свършила - и обратно надолу. За съжаление нямах повече време да остана. Но през чли съм планирал пак да отида и да поостана за по дълго в тази част на Рила.
Все пак, ако някой е ходил по-скоро, нека напише, как е положението сега. Дали ремонтът приключи илии ще продължава и през това лято.

Архивен коментар.

Иван Тягов 25 Jun 2009 01:25 PM
Номерата на телефоните са верни. Хижата работи нормално. Инфо от 20, 21.06.2009 г. Хижарят е най-големия пич, който съм срещал като хижар. Посрещна ни, настани ни, почерпи ни! Ултра харабия (като се има предвид и че предишната седмица бяхме в х. 7-те езера и умряхме от ужас с тамошната хижарка)!

Архивен коментар.

Дани 30 Jun 2009 12:13 PM
Бях за първи път там тази събота и неделя. Прекрасно място! Да отидете непременно! И изгрева на слънцето сутрин е невероятен.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Jul 2009 02:41 PM
Мисля че не трябва да се правим на интересни какво ни харесва и какво не.Трябва да се преклоним пред хората който се грижат за съществуването на всички хижи.Хижарите от х.Белмекен са страхотни млади момчета .

Архивен коментар.

Вили 06 Jul 2009 05:19 PM
Проверих маршрута за хижа Белмекен от Костенец през Крива река. Това е част от маршрута от х. Гургулица за х. Белмекен. Тръгва се от вили костенец и след около 3 км. пътя се разклонява. Основния път за х. Белмекен поема надясно, а вие трябва да завието налява и да поемете по Крайна река. Пътеката се вие покрай реката и е изключително красива, и никак не е стръмна. на места има стара червена маркировка. Но не препоръчвам да се минава, тъй като има много паднали дървета и прораснали по пътеката храсти. След около 2 часа се стига местността "двете реки", където в Крива река се влива голям ляв приток. Нагоре вече, не открих пътека и се върнах. Минаването може би е възможно в екстрени случаи, но трябва да се движите "по интуиция" през гората и да се молите да не се окажете в капан на клека.

Архивен коментар.

петър 06 Jul 2009 05:21 PM
Крайно време е дирекцията на парка да прочисти и отново да маркира този наистина прекрасен маршрут, най красивия от с. Костенец към хижата.

Архивен коментар.

alsted 01 Aug 2009 09:31 AM
Абе Вили, нещо много сте забъркали маршрутите.
1. "Крива река" е продължението на яз."Белмекен" и слиза в Сестримо.
2. "Стара река" е левия приток на река "Чавча". Десния/при т.н. Двете реки/ е "Крайна река".До колкото разбирам сте установили, че именно покрай нея не може да се врви нагоре.И правилно-нагоре има паднали мостове и пътеката е обрасла до неузнаваемост.Иначе се излиза на х."Крайна"/необслужвана/, в подножието на "Котлините".От там на запад за около 2часа можете да се прехвърлите на х."Белмекен".
3. Маршрута през х."Гургулица" е най-дълъг и тежък.Всъщност те са няколко.Най-тежкия е през върха Белмекен.Най-лекия е през х."Крайна", но вероятността да уцелите отклонението от маршрута е малка.Ако изкачвайки през "морени" пресечете черен, но широк път и видите заслона "Левото дере"-значи сте хванали маршрута за през върха Белмекен/ако продължите по маркировката/.Ако не ви се форсира върха, можете да хванете въпросния път/на запад/.След час ще сте на х."Крайна"...

Архивен коментар.

seva 10 Jul 2009 05:36 PM
моля някой да каже възможно ли е да оставим колата някъде около яз.Белмекен,за да не се притесняваме,че е съвсем без надзор.Предпочитаме да отидем до хижата от там.Също така знаете ли дали има по тези места ж.кантарион,мащерка,риган,боровинки/става въпрос за август/.Благодаря предварително.

Архивен коментар.

бояна 11 Jul 2009 05:21 AM
мястото е приказно

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Jul 2009 05:23 AM
Хижата е доста занемарена,но има хотелче,което е чисто и приветливо!колата може да оставите там на паркинга-охраняем и безплатен!Относно билките и боровинките -има ги в изобилие!Вземете си топли дрехи-и август има сняг-е 2 шепи,но ще го видите:)!Преди Белмекен има китно местенце-Чаира-там съшо има места за отсядане!Приятна почивка,защото там е наистина почивка!

Архивен коментар.

seva 16 Jul 2009 12:30 PM
прочетох съвета за приемливо хотелче,но не ми стана ясно къде се намира-до язовира ли е,или на път за него и по кой път.Ако имате инфо за телефон,ще съм благодарна

Архивен коментар.

туристи 14 Jul 2009 03:49 PM
Интересува ни маршрут :язовир"Белмекен" - връх"Белмекен" .Маракировока,Времетраене и телефонен номер на спално в комплекс"Белмекен"

Архивен коментар.

ГАЛЕН 26 Aug 2009 11:38 AM
Един от маршрутите започва от паркинга /откъм спротното градче/ до язовира.Супев преход до хижата.На връщане изкачване на връх "Белмекен" - около 6 часа.Хижаря /РУМЕН/ ни посрещна вежливо и учтиво.БЛАГОДАРИМ МУ !Нощувка правихме на хижа"Христо Смирненски".До паркинга се отива с превоз.

Архивен коментар.

Баирхаймана 26 Oct 2009 11:30 PM
Преди седмица бях на х. Венетица и х. Белмекен. Времето - като за късна есен - доста мъгла и лек дъждец. Условията - нормални като за хижа. Цените също - 7 лв. на Венетица и 10 лв. на Белмекен. Само дето не можахме да се изкъпем 3 дни - на Белмекен хижарят Румен се опасяваше от замръзване на тръбите/ през нощта наваля 3-4 см сняг/ и беше спрял водата, а на Венетица не зная причината. Явно е по-добре да се посещават през по-топлите месеци. Отношението на хижарите е като на балканджии - чай на корем, а Иван на Венетица даже и ни нахрани. Жена му му беше направила страхотна манджичка от свински пържоли със сос от гъби, целия буркан изпразних /все пак съм телец/. На следващия ден се качиха и местни от Долна баня и като запекаха едни джолани, едни шкембе чорби, едни ракии... Отвляках се малко. Пътят от Венетица за Белмекен е добър и доста приятен, още повече, че над 1600-1700 м н.в. излязахме над мъглата и под нас остана един памук... като при "Тримата глупаци" от Елин Пелин. За пръв път виждах подобна гледка на живо! За съжаление маркировката някъде е доста оскъдна и на кръстопът имахме затруднения. Но се справихме - един тръгваше по едното пътче, друг по другото и който откриеше маркировката ни викаше. Нагоре беше слънчево и от време на време с преръмявания. Хижа Белмекен /новата част/ е възстановена след пожара преди десетина години /ако не се лъжа 1998 г./. Дограма, кухня, спални помещения - всичко е подновено. Но е доста студено и е за предпочитане лятото да си тук. Природните гледки са прекрасни, още повече ние хванахме и първия сняг на Рила. Следващия път ще кача и зимна снимка на хижата. Телефоните на хижарите Иван на Венетица и Румен на Белмекен нямат промяна. Лек път!

Архивен коментар.

Динко 30 Nov 2009 11:31 AM
Бяхме на хижата на 28-29.11.2009. Времето беше прекрасно. От паркинга на язовир Белмекен пътя е 2-2:30 часа. Има ясна червена маркировка. Мястото е много красиво. Хижаря е много гостоприемен и любезен. Ето телефона на хижаря Румен 0897598890.
Хижата побира 30 човека. Лятото има кухня, вода, ток. Зимата поради трудния достъп Румен прави само чай и супа. Нафта за агрегата също няма, водата се налива от езерото, защото тръбите замръзват. Хижата и чаршафите са чисти. Тоалетните са отвън. Препоръчвам да си носите спални чували защото вечер с студено.
Препоръчват тази хижа на всеки. А гледката от връх Белмекен е невероятна!!!

Архивен коментар.

Баирхаймана 07 Dec 2009 12:33 PM
Лека корекция: Тоалетните са в сградата, на етажа, отвън няма други постройки, освен самата хижа.

Архивен коментар.

ГАЛЕН 23 Apr 2010 11:47 AM
Един турист здължително трябва да изврви маршрута язовир"Белмекен" хижа"Белмекен" и обратно Красота , Природа , Удоволствие

Архивен коментар.

РАПГЕЛ КОСТОВ 04 Feb 2010 08:39 AM
ПРЕЗ 1969г.УЧЕНИЦИТЕ ОТ 11-Ж КЛАС НА ГИМНАЗИЯ "ГЕОРГИ ДИМИТРОВ" - ПЛОВДИВ,ПОСЕТИХМЕ ХИЖАТА И СЕ РАДВАХМЕ НА ЧИСТАТА ПРИРОДА.ПОСРЕЩНАХА НИ ПРЕКРАСНИ ХОРА.БЛАГОДАРЯ ИМ!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Mar 2010 11:17 AM
Зимата има ли хижар?

Архивен коментар.

Иван 09 Jul 2010 09:55 AM
През зимата няма хижар.

Архивен коментар.

bodri 12 Jul 2010 09:54 AM
Хора, да знаете, че от х.Гургулица има 2 маркировки - червена (през Кантон Крайна) и жълта. Жълтата минажа през в.Белмекен и е горе-долу ок. Обаче ако тръгнете по червената има много голяма вероятност да се загубите както ни се случи на нас! Причината е, че някаде по р.Крайна Река маркировката се губи буквално. Ако въпреки това тръгнете по нея инструкцията на хижара от х.Белмекен беше да се следва р.Крайна Река до началото й, и там да се търси пак червената маркировка - там би трябвало да я има.

(Ние без този ценен съвет поехме нагоре към билото през в.Жълтата скала, който е много труден за заобикаляне заради многото клек от северо-западната му страна, но в крайна сметка го заобиколихме, пресякохме р.Ождовица(Равнивръшка) и намерихме зелената маркировка за х.Белмекен, която тръгва от с.Костенец. Така прехода от 5ч30мин стана на 11ч!)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Jul 2010 12:41 AM
Здравейте,

Моля за по-вече информация относно маршрута язовир Белмекен-хижа Белмекен, има ли добра маркировка до хижата? Колко е часа е пътят до хижата от язовира? Може ли да се спи на палатки около хижата?

Благодария би предварително за съдействието!

Архивен коментар.

alsted 22 Aug 2010 10:44 PM
@bodri, определено се справяте невероятно с картата, компаса и топографията! Така реализиран прехода граничи с невъзможното за абсолютни професионалисти! Поздравления за, което! Местен съм и знам за уязвимото губене в района на "Биволски скок" / "Старата бачия", при което обикновекно се излиза на "Левото дере", т.е. непредвидено се хваща маршрута за през връх "Белмекен". Там ако се усетите и хванете надясно черния път до "Крайна" /около час/, след около 40-50мин ще се прехвърлите на "Дългото торище" /последната поляна преди изкачването през клека до хижата по класическия маршрут с.Костенец - х.Белмекен/. Вероятно от "Старата бачия" да стигнете "Жълтата скала" трябва да сте вървели направо без никаква пътека??? ... след това също?! Направо ми е болно, че е възможно да се допусне в моя край такова объркване ... за това ако искаш пиши ми на alsted@abv.bg да уточним къде точно сте изгубили маршрута за да предприемем нещо.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Jul 2010 12:42 AM
Здравейте,

Моля за по-вече информация относно маршрута язовир Белмекен-хижа Белмекен, има ли добра маркировка до хижата? Колко е часа е пътят до хижата от язовира? Може ли да се спи на палатки около хижата?

Благодария би предварително за съдействието!

Архивен коментар.

Emmy 25 Jul 2010 07:59 PM
Привет, този уикенд ходихме по този маршрут - от язовира до хижата преходът е около 2 часа, маркировка има - само ще ви посъветвам да се обадите на хижаря Румен (мисля, че първият gsm който е посочен е неговият) за да уточните дали има свободни места, понеже ние бяхме говорили предния ден с управителя на туристическото дружество и той ни каза че места има, а като отидохме, се оказа че чакат група от 40 човека - хижарят ни пусна да спим в неговата стая, но все пак най-добре е да се говори с него за да се избягват подобни ситуации. Природата е невероятна - пътят до връх Белмекен е час и половина а гледката към язовира не може да се опише :))

Архивен коментар.

Emmy 25 Jul 2010 08:00 PM
на палатки може да се спи, имаше страшно много хора, които бяха опънали

Архивен коментар.

Максим Денев 08 Nov 2010 12:40 PM
Бяхме на х. Белмекен в началото на ноември 2010 г. Пристигнахме по тъмно страшно уморени от прехода от х. Заврачица. Хижарят Румен ни чакаше със запалена печка и известна загриженост за нас. Бяхме се обадили предварително и този отзивчив човек се беше качил специално заради нас. Оказа се, че в събота вечер от един прекрасен week-end ние сме единствените 3-ма туристи в хижата. Хижарят Румен е гостоприемен и услужлив, загрижен е за туристите и може да ви даде необходимата информация за околността и маршрутите. В хижата тече е процес на ремонт и възстановяване, условията са малко компромисни в студения сезон, но важното е, че в този прекрасен дял на планината човек отново може да се подслони и преспи. За съжаление няколко дни преди нашето идване (не)известни злосторници бяха вилняли из хижата и бяха разбивали врати в търсене на алкохол и хранителни продукти. Затова хижарят нямаше какво да ни предложи за хапване. За съжаление и на това место се срещат индивиди с такива вандалски намерения, при положение, че хижата едвам са я възстановили. Също така около хижата имаше доста натрупан боклук от туристи, които не познават почина "Боклукът си прибери и в раницата го отнеси."
Препоръчвам на хората, обичащи планината да посетят х. Белмекен, в чиито район във всеки период на годината ще се наслаждавате на великолепни гледки. Колкото повече съвестни туристи отидат на това место, толкова по-скоро хижата ще се възроди. Пробвайте!

Архивен коментар.

alsted 16 Nov 2010 09:15 AM
Наистина, с какъв труд се възтановява! Доста неща са направени безвъзмездно. А с каква сила се руши:
http://alsted.snimka.bg/mountain/po-nashenski-i-v-planinata.549325

Големия въпрос тук е ЗАЩО? Дори и с нещо да сте били разочаровани при посещението си, защо си го изкарвате на всички, които ще бъдат там след вас /хижата и без това се отоплява изключително трудно/? Защо наказвате човека, които е направил тази врата, другия, който я е доставил на 2224 метра над морското равнище, другия, който е дошъл да я монтира???
Защо не го направите, когато там има истински туристи или недай си боже местни?!

Архивен коментар.

fitil4o 22 Nov 2010 01:14 AM
Жалко, че се намират такива човекоподобни, които и на такова прекрасно място да трошат и да вилнеят :(((

Архивен коментар.

Vicky 08 Nov 2010 03:21 PM
Ако може бихте ли ми описали как изглеждат стаите .. или качете снимка поне.. Терасата обща ли е или има някакви прегради .. от училище ще ходим там на бяло училище. Ако може някои да ми прати снимки на стаите да ми пише на скайп: vikity_2704 .. :)) .. благодаря предварително. :)

Архивен коментар.

Георги Илиев 10 Nov 2010 12:50 AM
Тази година на 15-17 Юли бях там със братовчетка ми и като отидохме бяхме само ние 2-мата, а хижарят ни посрещна със добре дошли (въпреки, че го събудихме). Направи ни чай и си приказвахме до къстно, общо взето много приятен и добър човек. А стаите бяха много хубави с по 2 и 8 легла според зависи. Имаха чисто нова дървена дограма и с по 3 одеала на легло "за тези на които им стане студено" ми отговори хижарят като го попитах. Матраците са малко истърбушени и на места са на буци, но пък ако наистина сте туристи не мисля, че това е проблем. :) Струва си да се отиде, а гледката не само от самата хижа ами и от вр. Белмекен и хребетите около самата хижа, които са на по най-много 0:30ч от нея е просто великолепна.

Архивен коментар.

alsted 16 Nov 2010 02:22 PM
Един есенен панорамен обзор:

http://www.vbox7.com/play:9683e8b7

Архивен коментар.

Руслан 10 Mar 2011 05:07 PM
Бяхме на хижа Белмекен на 5.03.2011 Там има нов хижар - Ангел.
Неговият мобилен телефон е следния: 0882 805 107

Архивен коментар.

Vasil 30 Apr 2011 11:18 AM
А някой дали знае къде е сега Румен ? Предполагам е на друга хижа... Аз имах добри впечатления от него и дори ми е чудно защо е сменен...

Архивен коментар.

Иван 13 Jun 2011 01:39 PM
еее, жалко. Румен е душа човек. Дано да е намерил по-добра работа. На морето!!!

Архивен коментар.

един турист 16 Aug 2011 02:44 PM
Здравейте за Румен да ви кажа сега работи в спортната база Белмекен,наистина приятен и добър човек.Koйто иска да го види само триябва да попита в спортната база.Здраве и късмет

Архивен коментар.

един турист 16 Aug 2011 02:39 PM
Здравейте на всички любители на планината,природата над 2000м е наистина уникална.Всяка година ходя до хижа Белмекен и тази година бях приатно изненадан.Лека-полека хижата си възвръща стариа облик дори и с по хубаво излъчване.Новия хижар наистина знае как да промени облика на хижата.Много приветлив и приатен човек,той посрешта своите гости със чаша планински чай 8 вида билки и със позитивно настроение настаниява всеки изморен турист.Вечерта когато всички седнат да вечерят той започва да разказва запленчващи планински истории за този край.Мога да кажа само че на такова невероятно място,спокойствието и приятната компания са на лице.От тази година има и дори лека анимация за хубавото настроение на туристите която все повече ще се развива.На всичkи които не са посещавали хижа Белмекен искам да кажа че трябва да се посети това невероятно кътче на родината.Пожелавам на всички здраве и много емоции в нашата красива природа.

Архивен коментар.

светослав 26 Aug 2011 11:17 AM
благодариа за информациата днес трагваме за там

Архивен коментар.

Атанас 07 Sep 2011 08:48 PM
на 10.09.2011г. на хижа Белмекен ще се проведе трудов ден за възстановяване на старата хижа който желае да заповяда.

Архивен коментар.

Аспарух 26 Sep 2011 09:02 AM
Здравейте на всички,

искам тук да изкажа впечатленията си от последните два дни прекарани на хижата (и върха), като се надявам да съм полезен за хората които все още се колебаят да поемат нагоре.
За красотата на местноста мисля, че няма нужда да коментирам... просто няма думи, с които дя я опишеш, трябва да я видиш с очите си :) Хижата ни очарова... хижара (Ангел) е много точен човек и се грижи изключително добре за хижата. Изкарахме една незабравима вечер с много музика (помощника на хижара свиреше и пееше) и много добро настроение. Стаите са в много добро състояние ... предстои освежаване на пружини на леглата (до колкото разбрах). Зградата е водоснабдена и елетрифицирана с агрегат. Не разчитайте че агрегата ще работи денонощно... това все пак е хижа, а не градски хотел. Има си санитарен възел в хижата (мисля че имаше и външен). В трапезарията бечката бумти, и постоянно грее чайче, кафенце, фасулче и лещичка... пък и разни мръвки ;)
Иначе казано ЗАСЛУЖАВА СИ всяка крачка до горе!

Поздрави и приятно изкарване!

Архивен коментар.

Dimi 26 Sep 2011 11:05 AM
Прекрасно, удивително място!!! Хижата разполага с 40 легла, малка столова, вкусно приготвена чорба и много чай на поносими цени.

Архивен коментар.

Dimi 26 Sep 2011 11:05 AM
Прекрасно, удивително място!!! Хижата разполага с 40 легла, малка столова, вкусно приготвена чорба и много чай на поносими цени.

Архивен коментар.

кати 07 Oct 2011 10:32 AM
Какъб телефона на хижата?

Архивен коментар.

Аспарух 13 Oct 2011 11:58 AM
0894 084734 - Това е телефона... Някой да каже дали има сняг горе, ако е ходил тези дни и евентуално колко е снегъ и къде.

Архивен коментар.

vladislav solin 18 Oct 2011 10:24 PM
от днешна дата 18,10,2011 хижа белмекен е с нов хижар ттелефонат му е 0899059005 хижата ще работи нормално и през зимничт сезон снегт в момента е около 30см. званете на посоченич телефон преди тргване :):):)

Архивен коментар.

vladi 28 Oct 2011 12:09 AM
http://www.facebook.com/profile.php?id=100003085304349

Архивен коментар.

краси 18 Nov 2011 09:02 PM
за всички желаещи,които искат да отидат на хижа "Белмекен"от месец ноември хижата се стопанисва от кадърен човек,който знае какво да направи с нея.Благодарим ти Гоше,че ни отърва от всичките тези мърлячи и от мизерията...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Jan 2013 12:37 PM
Посрещнахме Нова година на хижата. Спор няма, че мястото е невероятно, но и хижарят Гошето е невероятен, обади ни се по път да провери как вървим и да даде указания; съдейства ни за всичко, от което имахме нужда, като имате предвид, че го ударихме на готвене и бяхме изключително много хора; за 20 минути скова нова маса, когато стана ясно, че няма достатъчно места за сядане на всички; всяка сутрин ни будеше с ухание на мекици от кухнята. Хижата е случила на стопанин, който не го мързи не само да поддържа, но и да подобрява постоянно базата. Желаем му успех!

Архивен коментар.

Вега 05 Dec 2011 04:48 PM
На 03 Декември празнувахме Рожден Ден на Хижа Белмекен. Хижата е чиста и спретната. Хижарят е невероятен - запали ни печката в стаята, почерпи ни страхотен чай и беше много гостоприемен.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Dec 2011 10:01 PM
Здравейте, никога не съм ходила на хижа Белмекен.
Бихте ли ми дали информация от къде се тръгва най удобно като изходен пункт, приблизително колко е прехода до хижата и дали има някакви особености по маршрута, как е маркировката и тн.
Благодаря

Архивен коментар.

Краси 12 Dec 2011 06:06 PM
Най-добре е да ти оставя номера на хижара той ще ти каже най-добре как да стигнеш до там (Гошето) тел:0897 92 54 21 ще ви посрещнат подобаващо :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 Dec 2011 03:20 PM
телефонат по гор в саита е актоален 0899059005 има два маршута единият е от с.Костенец ,а другият през спортна база белмекен.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Feb 2012 11:37 AM
Третият маршрут е от х.Заврачица-най-дълъг,но най-красив-около6-8часа в зависимост от снега и метеорологичната обстановка(както и от възможностите и екипировката на групата,де),но си струва!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 May 2012 05:29 PM
това не е вярно което излъчвате

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Jul 2013 01:11 AM
Някой може ли да ми каже дали има баня в хижата и общо взето какво представлява. Благодаря предварително.

Архивен коментар.

Сергей Влайков 10 Nov 2013 06:27 PM
На 9/11/2013 бяхме на хижата. Нямаше хижар. Опитвах се цяла седмица преди това да го открия на мобилните телефони по-горе, но не отговаря. Хижата беше отворена-спалното помещение на първия етаж. Осветлението работи (LED на слънчеви батерии), доволно количество дърва за огрев. Столовата заключена. Проблеми с водата - нямаше на чешмите, но в шахтата отвън има кран, от който може да се налива вода.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Jul 2014 07:42 AM
Здравейте, някой бил ли е скоро на хижата? Моля за малко инфо, как са условията?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 29 Jul 2014 12:34 PM
Лятото на 2013 бяхме на хижата. Условията са много добри за тази височина. Има баня, хижарят предлага и храна. Това са телефоните - 0899059005 , 0897925421

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Aug 2014 01:34 PM
Ето малко информация от преди седмица за условията на хижата.Мръсотия и мизерия...това е с две думи.Не сме капризни мамини синчета, наясно сме с условията по хижите, от години сме по планините и не искаме много, но това което заварихме там е просто под всякаква критика.Виждаме че се носят материали и се работи по хижата,но хигиената зависи от хижарите!Тоалетните са отвън зад хижата и за да стигнеш до там трябва да преодолееш трева до кръста, толкова ли е трудно да се почисти пътеката? Мръсотията и липсата на врати няма да коментирам.Но ако просто минавате от там, гледката и природата наистина си заслужават.Жалко за красивото езеро и прекрасната природа...мисля че на това място му трябва един истински хижар, който с душата и сърцето си да обича планината.Само да добавя защото видях въпроси за баня...няма баня или ако има, явно не се използва за тази цел.Пристигнахме мокри и премръзнали и попитахме за топла вода...уви, добре че поне ни разрешиха да си запалим печката и да се изсушим.

Архивен коментар.

Захари Симов 13 Oct 2014 12:43 AM
Ако смятате да спите на хижа Белмекен първо се обадете на хижаря за да предупредите, защото той се качва горе само когато има хора (петък и събота вечер).
Обстановката в хижата и около нея продължава да бъде като на строеж - дъски, ламарини, пясък, чували. Изгорялото крило все още стои само на стени без покрив.
Нощувките са по 14 лв, за ядене има само супи ако предварително не сте поръчали да ви сготвят нещо друго. Отоплява се с печки на дърва.
Ако кучето им (немска овчарка) е там не оставяйте храна в столовата или на достъпно място! Кучето отваря врата и влиза в сградата през нощта и ако има оставена храна я изнася и изяжда!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Jun 2015 01:18 PM
Здравейте,

С приятели възнамеряваме следващата седмица да спим в хижа Белмекен - ако някой е бил скоро може ли да каже дали условията са прилични, тъй като горните коментари ни ме карат да търся друга хижа в околността... Благодаря предварително.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Jul 2015 08:14 PM
Това място е уникално, едно от най-красивите, жалко е че хижата е в такова състояние-общо взето няма разлика дали ще спите на платка или в нея. Красотата на планината компенсира напълно и негостоприемното отношение на тези, които я стопанисват в момента, следващото ми пребиваване в района не би включило нощувка в хижата.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Aug 2015 10:52 PM
Здравейте и от мен. На 29 и 30.07 бях с приятели на хижа Белмекен. Хижата работи и хижарите бяха там. Всичко беше много хубаво. Бяха сготвили невероятна чорбичка и ни посрещнаха подобаващо. Имат куче което е много дружелюбно. Има ремонт на старата част и се полагат огромни усилия за подобряване на условията в хижата. Останахме с много добро впечатление от отношението на хижаря към нас и към останалите туристи.

Архивен коментар.

Дамян Борисов 04 Nov 2015 11:19 AM
Привет! Хижата си работи целогодишно, зимата предимно само през почивните дни. Водата беше замръзнала, но пихме от близкото езеро. Има дръвца и печки, в стаите е приятно и уютно, гледката и усещането са супер!
Кучето е "немски овчар" - постови, много готин и дружелюбен. Хижарят Жоро сготви леща и гювеч, но си носехме хапване и опитахме само лещата - отново супер. Пак има нужда от малко време за пречупване на леда, но в крайна сметка, си имаш подслон, домакин, топло, хапване и легло ;) Какво повече му трябва на човек на това райско местенце!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Dec 2015 11:52 PM
Събота на 05.12.15 бяхме на хижата, която в случая беше мизерен ЗАСЛОН! Да уточня обадихме се 2 дни предварително и хижаря каза, че ще дойде някъде след 16 часа. В крайна сметка не дойде, а и не знам кой на кого трябваше да иска пари ако беше дошъл! Очевидно беше, че откакто е паднал сняг не е стъпвано в хижата, ние обезопасихме стълбите и успяхме да се организираме с налични средства за печката. Дърва нямаше, освен строителни отпадъци. В последствие дойдоха още 7 души, нямаше проблем, но ние не си бяхме взели спалните чували, за което сме си виновни ние, при положени че преди години спахме зимата на -3 градуса вътре в хижата. Но бяхме подведени от приятели, че било топло и уютно зимата вече с новите хижари, отношението било различно. Хижаря нито в един момент не ни предупреди, за реалната обстановка, на нас не ни пречи, но това е несериозно отношение. Ясно е, че понеже бяхме само 2-ма, а не 30 и не си заслужава усилието, че беше закован втория етаж и нагоре пак го разбирам. Но не мога да приема това, че не ни предупреди, че не се качвал скоро горе и че няма и предвидени оставени дърва. Един хижар не може да остане само с НАМЕРЕНИЕ ДА ДОЙДЕ и в последствие да го няма (обади се да каже все пак, че няма да може да дойде), ами ако не бяхме (въпреки липсата на спални чували) добре подготвени и не знаехме как да реагираме в малко странна ситуация? Помислете добре преди да идете там, моето краче няма да стъпи там повече :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Dec 2015 11:14 AM
Ако щеш стъпвай, много ти здраве...
На такива хижи не е задължително, дори и да са ти казали, че ще се качат, наистина да се качат, по ред обективни причини.
На мен никога не ми е било проблем като ида там да имам някаква грижа, още повече пък и да завися от някого. След като така или иначе предварително знаеш какви са условията, защо не си си носил дебели дрехи, чувал, а дори и палатка? Тогава нямаше да има за какво да мрънкяш.

Архивен коментар.

Стефан Христов Илиев 10 Dec 2015 10:59 PM
Към Анонимен посетител 07 декември 2015 11:52 РМ:
Защо не сте посочили истинското си име, а сте писали като Анонимен? Разбира се, че не сте длъжен да го правите, особено ако не държите на името, на честта и на достойнството си.
Хижарят на хижа "Белмекен" не успя да стигне в хижата, защото почистваше от паднали дървета пътеката с червена маркировка от хижа "Гургулица" до кантон "Крайна". Бяха се събрали доброволци и хижарят предпочете цял ден да реже с тежката резачка и да се труди безплатно за благото на туристите, вместо да се качи направо в хижата, да си седи на топло и да прибере парите на гостуващите. Все пак той направи опит да стигне до хижата, част от доброволците също бяха с него, опитаха се да пробият от кантон "Крайна" през натежалия от сняг клек, но не успяха. Лично бях свидетел на първия разговор на хижаря през деня с отседналите в хижата, когато ги предупреди, че ще закъснее и им се извини за това.
Тъй като съм един от доброволците в почистването на въпросната пътека (моето участие в общата работа е малко и по-скоро символично, за разлика от огромната работа, която хижарят Георги свърши) и се чувствам отговорен, че съм възпрепятствал хижаря да се качи на хижата, искам да се извиня на Анонимния турист:
Че в хижата не е имало хижар, който да му напали печката, за да не му мръзнат крачетата.
Че в хижата не е имало хижар, който да му сготви супичка, за да си напълни коремчето.
Че в хижата не е имало хижар, който да го заведе до легълцето на втория етаж, за да се наспинка хубаво и да е готов за нови подвизи в планината.
П.П. Дълго се чудих какво означава "ние обезопасихме стълбите и успяхме да се организираме с налични средства за печката". Как се обезопасяват стълби? Какви са били тези налични средства за печката?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Dec 2015 08:21 PM
Стефане, Георги Николов се казвам и като гледам се познаваме с теб. Нямам намерение да споря. Аз написах, че сгрешихме, защото не си бяхме взели спални чували, тъй като бяхме подведени от информация от приятели. "Обезопасяване на стълби" - когато са целите в лед и се обезопасяват за да не си счупи някой главата, печката я запалихме с каквото намерихме, без да трошим и т.н., защото имаше половин чувал с клек и едно дърво. А в печката бяха набутан чувал с пласмаси и строителна пяна. По всичко личеше, че горе не се е качвал никой от като беше валяло сняг - поне 3 седмици. Информация е всичко, хижаря можеше да спомене, фактите, че не се е качвал горе скоро и че може и да няма дърва, ние си носим сами отговорността. Информация.....

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Dec 2015 09:33 PM
Здравейте,
На 12 декември нощувахме в хижа "Белмекен" и съм изключително възхитен от условията и човешкото отношение което получихме. След предварителна уговорка с хижаря Жоро се бяхме запътили натам. Прогизнали и изморени от дългия преход видяхме малкото покривче на хижата и сърчицата ни затупкаха. Посрещна ни с усмивка и ни въведе в хижата да се изсушим. Хапнахме страхотна леща, която той майсторски приготви. Много съм щастлив, че все още има хора като него, благодарение на които места като хижа "Белмекен" все още оцеляват!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Jul 2016 03:18 PM
Не лоша хижа. Масивна, каменна - като замък в планината. Вътре няма кой знае какви условия. Има ток и вода. Спи се на нарове. Става. :-)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 29 Aug 2017 11:33 PM
Някой може ли да ми каже какви са условията към днешна дата? Трябва ли да носим спални чували?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Sep 2017 11:45 AM
0897/925421 не е актуален.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Sep 2017 02:50 PM
Посетихме хижата на 16.09.2017 г. и останахме много доволни. Местоположението е прекрасно, цял ден слънцето огрява хижата и е много красиво. В момента се прави ремонт на хижата. Ние спахме в стая с легла /има и с нарове/, като леглата бяха нови, чаршафите чисти, хижата е чиста. Има вътрешна тоалетна, но засега няма топла вода. Спането е 14 лева.
Има новоремонтирана столова - много хубава. Вечерта като стана доста студено отвън, ни пуснаха в столовата и тъй като няма още пуснати жици, ни дадоха огромен фенер,беше чудничко. В хижата има ток цяла нощ, въпреки че е на агрегат.
Хижарите са млади мъж и жена и 2 деца. Учтиви, приветливи, гостоприемни. Има бира. Яденето е вкусно, та вкусно - боб, пилешка супа, салати, омлет. Сутринта имаше уникални мекици.
Всичко е прекрасно, препоръчвам.
Имайте предвид, че всичко носят на ръка по една стръмна пътека - докато бяхме там хижара 3 пъти се качи и слезе с големи товари.
Няма ли начин това БТС да помогне на тези трудно достъпни места и да им подсигури работна ръка и материали?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Sep 2017 01:58 PM
Има ли друг телефон за контакт освен 0899/059005?
Никой не отговаря на него. Все едно е изключен или няма сигнал.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Sep 2017 02:46 PM
Това е телефонът, но горе няма обхват нявсякъде= Продължавайте да звъните, докато го уцелите.
При мен беше същото, но на 3-я ден успях.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Sep 2017 05:00 PM
Благодаря! :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Sep 2017 07:24 PM
На този етап в хижата няма хижар, съответно няма и ток, храна, чисто спално бельо, дърва за огрев и вътрешна тоалетна.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Sep 2017 03:29 PM
5 дни по-рано бяхме и всичко си имаше и хората ремонт правеха. Може да е станало нещо и да слезли по спешност.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 29 Sep 2017 12:23 PM
Хижарят е напуснал хижата окончателно, в момента е безстопанствена. Освен липсата на ток, вода, дърва, храна и спално бельо, всичко е с главата надолу и за нула време се е образувала страшна кочина. Личи си, че е съвсем скоро е била в процес на ремонтиране, но за съжаление много неща са отишли по дяволите – идвали са "хора", които да правят мизерии.
Отвън има чешма с течаща вода. Легла и одеала си има. Ако си носите храна, чували и светлина и не ви притесняват боклуците в общите пространства, може спокойно да се остане 1-2 вечери. Мястото е невероятно и си струва да се посети. Двайсетина човека спахме в хижата 22-ри срещу 23-ти септември без никакви проблеми.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Oct 2017 09:19 AM
Според мен мизерията не е от хора дошли заради това. По скоро всичко е натрошено от човек който е вложил нещо и сега са му прекратили договор. Това е за мен по вероятна причина. Бях на хижата на 5 октомври ,така че си имам представа за какво иде реч.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Oct 2017 07:55 PM
От 15.10.2017 хижа Белмекен има нов хижар, казва се Ангел и номерът му е 0899921306

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Oct 2017 10:24 PM
Хайде добре дошъл на поредния ентусиаст! Дано поостане по-дълго време.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Nov 2017 11:46 AM
Обадих се на посочения номер на Ангел, той каза че някой си прави бъзик и няма нов хижар!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Nov 2017 11:47 AM
Иначе можело да се спи в хижата, но няма дърва.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Nov 2017 04:47 PM
Хижата в момента няма хижар търси се такъв, надяваме се от пролетта да има желаещ . Ако се намери такъв ще има още ремонтни дейности.В момента няма дърва за огрев.Като цяло мястото е прекрасно,но си трябва хижар който да се грижи и поддържа.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Nov 2017 10:42 PM
На 18.11. посетихме хижа Белмекен и това което заварихме вътре в помещенията беше като във филм на ужасите. Разхвърляни отломки от обшивка и натрошени маси и пейки, черни стени и остра миризма на пушек и боклуци. Решихме да не оставаме да спим в хижата понеже не намерихме сносно помещение за нощувка. Жалко за хубавото място.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Mar 2018 11:41 AM
Хижата е изоставена.....няма дърва няма къде да пренущуваш.
Язък за положеният доброволен труд и събраните средства за нови дограми и монтаж.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Jun 2018 02:19 PM
В крайна сметка има ли работеща хижа или няма.Някъде пише,че има,другаде,че всичко е разграбено.Дайте актуална информация акоо някой скоро е ходил.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Aug 2018 08:02 PM
Хижата работи. Днес се върнахме от там. Хижарят се казва Румен и е излючително гостоприемен хижар.Тел. 0877359394

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Aug 2018 10:15 AM
Посетихме хижата на 24.08.2018, хижарят Румен е много добър и свестен човек, ремонтира хижата. Имаше боб, леща и картофена супа по 2 лв. Личи си, че скоро ще стане много добро място за отсядане.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Sep 2018 04:41 PM
Посетихме хижата на 01-02.09.2018г. Очарова ни любезното и гостоприемно отношение на хижаря Румен. Нощувката беше 10лв, боб и леща по 2лв, кафе -0,50лв., пържени филийки -2лв. Направи ни впечатление, че доста се старае. Надявам се хижата да стане по-посещавано място, все пак се намира в един от най-живописните дялове на Рила.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Sep 2018 04:49 PM
Прекрасно място но превърнато в сборище на бракониери и местни пияници. Заварихме двама бабаити да опъват мрежи в езерото. Явно с одобрението на хижаря. Кракът ми няма да стъпи там.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Sep 2018 11:01 AM
Посетихме хижата на 18.08.2018,доволни сме от хижаря и отношението му,предлага храна,кафе,бира.Упъти ни за изкачване на вр.Ибър.Има много работа по ремонта на хижата.Мястото е диво и красиво.
група от гр.Кърджали

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Jun 2019 11:02 PM
29.06.2019
Дружелюбен хижар. Летният сезон е горе. Слиза само за провизии. Всичко се качва на гърб от язовира.
Имаше вафли,боб,бира

Пружините на леглата са малко издънени.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Jul 2020 09:40 AM
Страшна мизерия. Нищо не се предлага, хижаря е вечно пиян. Неадекватен. С какъв конкурс е избран?? Явно и тези които са го избрали не са в час.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Jul 2020 09:22 AM
Хубава хижа бе едно време. Сетне дойде Сандокан и хижата пламна....подобие на хижа "Богдан". Така и не намериха 20 000лв. да се оправят нещата що годе. Красиво място инак е. (Михаил Димчев, Варна).

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Aug 2020 08:52 AM
Невероятно място-много красиво!За жалост алкохола е превзел хижаря,който пък е добра душа!Бих се върнал отново там.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Jul 2021 10:08 PM
Посетихме хижата при новите хижари, тъй като се тръбеше за тотална промяна, но се оказа, че няма никакъв ремонт. Всичко е старо, миришещо и абсолютна мизерия. Нищо не се предлага. Има поставен незаинтересован хижар. Пуска се невярна информация за състоянието на хижата.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Aug 2021 07:36 AM
Посетихме хижата на 7 и 8 август 2021 h. Хижата е вече в по-голямата си част ремонтирана и възстановена от пожара. В стаите и общите помещения е чисто и добре поддържано. Хижарката е изключително гостопрпиемна и мила. В кухнята имат доста персонал и готвят хубаво и обслужването става много бързо. Все още няма баня, но се работи по въпроса. Имахме едно наистина стражотно прекарване на хижата! Горещо я препоръчвам!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Aug 2021 09:57 AM
Посетихме на 21-22.08.2021 г. Страхотен е новият хижар и двамата му синове - работливи, приятни хора. Хижата е изчистена, правят се подобрения. Предлагат се супи, пържоли, пържени картофи, салата - всичко е вкусно. Препоръчвам да се посети.

Няколко думи за маршрутите наоколо - връх Сивричал не е за хора, които ги е страх от високо - има въже и трябва да се подхожда доста внимателно. От Равни чал надолу към хижата няма ясна пътека - общо взето се върви там, където и кравите са вървяли. Има страхотни гледки от връх Каменити чал към връх Ибър и останалата част от Рила.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Aug 2021 01:19 PM
Повече от хубава новина. От времето на Сандокан, когато за първия път изгоря хижжата я отбягвам, а то минаха близо 23 години. Дано се стегнат нещата, защото е прекрасно мястото и си струва!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Sep 2021 08:31 AM
Много хубава хижа. Новите хижари са супер. Има храна.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Sep 2021 10:28 AM
Хижата е на невероятно красиво място. Новите хижари бяха изключително гостоприемни и мили. Храната е вкусна, всичко е чисто и уютно.В хижата беше топло, подгрява се с печка на дърва. Място, което трябва непременно да се посети! Бяхме през Септември 2021г.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Jan 2022 09:24 PM
Хижата не функционира, няма хижари, не се обслужва , страшна мизерия. Не може да се разчита на храна и топло при преход.
Анонимен посетител 21 Aug 2022 12:42 PM
Новите хижари, които са от около 2 години са много любезни и работят с желание.
Правят доста подобрения по хижата, но има още много за оправяне. Все пак хижата е високопланинска, с труден достъп и без ток.
Има разнообразни неща за ядене и хижарите всячески се опитват да угодят на туристите.
Зимата хижата е затворена, като отваря само по заявка. Хижарите я оставят отключена и заредена с дърва.
Анонимен посетител 27 Jan 2024 09:12 PM
Здравейте!
Скоро разбрах, че хижа Белмекен има нови стопани, които се грижат добре за нея. Затова и планирам май-юни да я посетим отново след доста години прекъсване.Беше ми направило впечатление масивната сграда на хижата и се поинтересувах за нейното строителство. Добре е да се знае и кой е автор на този красив планински дом - архитект Генчо Скордев. Завършва архитектура в Германия през 1925. От 1930 до 1944 г. Генчо Скордев е член на Централното настоятелство на Българския туристически съюз и отговаря за строителството на хижи.
Съвместно със съпругата си Елена Варакаджиева,  Генчо Скордев става автор на проектите и деен участник в реализирането им при изграждането на редица високопланински хижи в България. Освен „Белмекен“ това са и хижите „Заврачица“ и „Иван Вазов“ в Рила, „Демяница“ в Пирин, „Мазалат“, „Бузлуджа“, „Марагидик“ и „Рай“ в Стара планина. Може би сте забелязали колко си приличат всички тези сгради.
Анонимен посетител 01 Feb 2024 03:10 PM
Преди два дни някъде прочетох за инцидент с фатален край на турист в района на хижата, но не ми стана ясно какво точно е станало...
Най-новото
xижа Момина поляна
Facebook Like Box